Brassband Zele

Brassband Zele werd op 8 oktober 1995 opgericht door een aantal Zeelse muzikanten.

(Een brassband is samengesteld uit koperblazers, aangevuld met twee of drie percussionisten. De bezetting bestaat grosso modo uit tien cornetten,  1 flügelhorn, drie althoorns, twee baritons, twee euphoniums, drie trombones en vier bastuba’s).

Op dat ogenblik was het fenomeen brassband nog maar weinig gekend in Oost-Vlaanderen, hoewel er in België toch reeds een aantal bands waren die zich konden meten met topbands uit Engeland, de bakermat van dit soort orkesten.

Het was de bedoeling om de liefhebbers van brassbandmuziek samen te brengen, om de typische brassbandsound meer bekendheid te geven in eigen streek en om tijdens jaarlijkse muziektornooien mee te dingen naar de Belgische titel.

Met Gert D’haese als eerste dirigent bereikte BBZ op zeer korte tijd het hoogste niveau.  Provinciaal kampioen Hafabra in de afdelingen “Uitmuntendheid” en “ Ere” in resp. 1997 en 1998.

Nationaal kampioen Hafabra in “Uitmuntendheid” en “Ere” in resp. 1998 en 1999.

In 2001 werd BBZ bovendien laureaat in Tweede Divisie op het Wereld Muziekconcours in Kerkrade na een ongemeen spannende wedstrijd.

In september 2003 gaf Gert de dirigeerstok door aan Bart Van Der Strieckt, bezieler van het eerste uur, die daarmee de Eb cornet ruilde voor de bâton.

Ook onder zijn leiding gaat de opmars verder.

Op de Nationale Brassbandkampioenschappen is na de nationale titel in Tweede afdeling in 2006, de overgang naar Eerste divisie een feit.

In 2010 behaalde BBZ ook in die afdeling een nationale titel, waardoor de band zich sinds 2011 jaarlijks mag meten met de beste brassbands in de allerhoogste “Kampioens-afdeling”.

Ook in het buitenland was Brassband Zele reeds actief.  In 2013 won BBZ de Engelse Scaba Autumn Contest in Crawley, wat hen daarna ook de Zeelse Cultuurprijs opleverde.